Orthomoleculair Therapeut ​Wellnesspower adviseert in Utrecht

Bel ons: 06 20 15 76 53
Wellnesspower_Utrecht_logo

Voedings- en voedingssupplementadvies van orthomoleculair therapeut Wellnesspower

De oermens gebruikte geen supplementen. Hij had ze ook niet nodig. Alle voedingsstoffen haalde de oermens gewoon uit de natuur. 

Dat was puur en biologisch. Dat eten was écht. “Wat eten we vandaag? Waar slapen we vandaag? Zijn we veilig?” Dat waren zo ongeveer de belangrijkste vragen waar de oermens zich mee bezig hield. 

Deadlines, hypotheek, kinderfeestjes en files stonden niet op zijn lijstje. Deze dingen staan voor stress. Stress vraagt om veel vitamines en mineralen. Dit is slechts één van de vele redenen waarom moderne ‘oermensen’ hoogwaardige voedingssupplementen nodig hebben. 

Bij Orthomoluculaire Gezondheidspraktijk Wellnesspower wordt na een persoonlijk consult de dosering van supplementen op de behoeftes van jouw lichaam afgestemd.

Multivitamine en mineralenpreparaat in Utrecht

De zogenaamde ‘multi’ bevat diverse vitamines en mineralen. Het kan gezien worden als een aanvulling op oervoeding. De bodem waarop ons voedsel vandaag de dag verbouwd wordt, is niet meer hetzelfde als in de oertijd. De bodem bevat nu minder vitamines en mineralen door de manier van landbouw, en zure regen onttrekt ook mineralen aan de grond. 

Als er minder vitamines en mineralen in de grond zitten, zitten er ook minder van deze stoffen in ons eten. Ook groenten en fruit worden geplukt voordat ze rijp zijn. Dat kan ook niet anders, je wilt tenslotte een gele banaan en niet een gele met zwarte vlekken. Het rijpingsproces gaat namelijk na het plukken gewoon door. Maar, zolang de vrucht nog aan de boom of struik zit, krijgt deze nog voedingsstoffen uit de bodem. 

Dit proces is pas klaar, als de vrucht rijp is. En juist in de laatste dagen, voordat de vrucht perfect rijp is, wordt er nog een extra dosis vitamines en mineralen in gepompt. Exotische producten en waarschijnlijk ook producten van eigen bodem missen deze laatste fase en bevatten hierdoor niet de optimale hoeveelheid aan vitamines en mineralen. 

Een ander probleem met de hoeveelheid voedingsstoffen in groente en fruit is dat het oog tegenwoordig ook wat wilt. Onze groenten en fruit liggen mooi te stralen onder de felle lampen in de supermarkt. Het verkoopt daardoor beter, maar het is helaas niet beter voor het product. Veel vitamines en mineralen zijn namelijk gevoelig voor licht. Ze worden door het licht afgebroken. Een multivitamine kan hierin veel betekenen en tekorten netjes aanvullen.

Vitamine C

Vitamine D3

De meeste zoogdieren kunnen zelf vitamine C aanmaken wanneer dat nodig is. Wij mensen kunnen dat niet. De evolutie van de mens heeft hiervoor gezorgd. Ook was het niet nodig, omdat we genoeg groente en fruit aten met vitamine C. Vandaag de dag is de hoeveelheid groente en fruit echter niet meer toereikend om in onze vitamine C behoefte te voorzien. 

We eten niet genoeg groente en fruit en door de manier van landbouw is de hoeveelheid vitamine C in bijvoorbeeld een sinaasappel in de afgelopen 20 jaar gehalveerd. Daarbij leven we ook nog in een heel ander tijdperk. Een tijdperk vol stressfactoren. Hierbij gaat het niet alleen om psychische stress, maar ook lichamelijke stress, milieuvervuiling, elektrostress en noem maar op. 

Al deze vormen van stress doen een beroep op onze bijnieren. Deze zijn grootverbruikers van vitamine C. Vitamine C is ook van enorm belang voor ons bindweefsel. Niet alleen om de huid stevig te houden, maar ook om bloedvaten sterk te houden. 

Vitamine C heeft, zoals je ziet, vele functies, maar de meest bekende is wel de invloed op het immuunsysteem. Als een dier ziek wordt, produceert het dagelijks vele grammen vitamine C. Een Orang-oetan, qua DNA voor 98% gelijk aan de mens, kan ook geen Vitamine C aanmaken en consumeert 4500 mg Vitamine C per dag! Wat betekent dat voor ons als mens?

Als er iets is wat wij hier in het hoge noorden zeker nodig hebben, dan is het wel vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor onze botten en tanden, de calciumhuishouding. Maar daarnaast is vitamine D de belangrijkste vitamine voor het immuunsysteem en het doet nog veel meer. 

Vitamine D zit nauwelijks in eten, een beetje in vette vis. Het overgrote deel van onze vitamine D moeten we zelf aanmaken. Hiervoor hebben we twee dingen nodig: cholesterol en zonlicht. En dat brengt gelijk twee problemen met zich mee. Door onterechte bangmakerij eten we veel minder cholesterol bevattende voedingsmiddelen (bv. ei en avocado). Cholesterol zelf veroorzaakt geen hart- en vaatziekten, dat is allang bewezen. 

Maar deze theorie wordt door de farmaceutische industrie en de voedingsindustrie maar al te graag in stand gehouden. Cholesterol is van levensbelang voor al onze cellen, onze voortplanting, ons immuunsysteem en meer. Zonder cholesterol leven is simpelweg niet mogelijk. Daarom maakt het lichaam zelf in enorm grote hoeveelheden cholesterol aan. Als we meer cholesterol eten, maakt het lichaam minder cholesterol aan om altijd in balans te blijven. Zo werkt het. 

Het tweede probleem is zonlicht. Vitamine D kan alleen bij een bepaalde lichtintensiteit aangemaakt worden in de huid. Deze intensiteit wordt slechts enkele weken per jaar bereikt in Nederland, tijdens de zomer. Daarnaast speelt ons leven zich voornamelijk binnen af. Geen zonlicht dus. 

En als we dan al buiten zijn, hebben we te veel kleren aan of zonnebrand op gesmeerd. Ons lichaam (in ieder geval gezicht, armen en handen) heeft tenminste twee keer per week 10-15 minuten blootstelling aan zonlicht nodig in periodes dat de lichtintensiteit toereikend is om voldoende vitamine D te kunnen produceren Dat zijn in Nederland slechts zes weken per jaar! Dat is helaas niet voldoende om ons te voorzien in vitamine D3. 

Naast de angst voor huidkanker door zonlicht speelt het feit dat er in Nederland dus gewoon te weinig periodes zijn met optimale zonkracht ook een grote rol in het tekort aan vitamine D.

Omega 3-vetzuren

Magnesium

Alfalinoleenzuur is een omega 3-vetzuur dat essentieel is voor ons functioneren. Ons lichaam kan het echter niet zelf aanmaken. Daarom moeten we het eten. Alfalinoleenzuur is onder andere te vinden in lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Uit alfalinoleenzuur kan het lichaam omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) maken. Deze vetzuren hebben vele functies in het lichaam, waarvan ontstekingen remmen er één is. 

Deze vetzuren worden ingebouwd in het membraan van alle lichaamscellen. Daardoor worden de cellen flexibel en kunnen ze beter met elkaar communiceren. Deze flexibiliteit is ook te merken op het gebied van de psyche. Het grote probleem is dat de meeste van ons niet zoveel omega 3-vetzuren in onze cellen hebben. 

Om te beginnen moet je een alfalinoleenzuurbron eten om DHA en EPA te kunnen maken. Maar dan moet je ook nog de capaciteit hebben om alfalinoleenzuur om te zetten in EPA en DHA en daar gaat het mis. In de evolutie was deze omzetting bijna niet nodig, omdat mensen gewoon vis aten met daarin EPA en DHA. Daarom zijn we er nog steeds niet erg goed in. 

Bij mannen wordt slechts 9% omgezet en bij vrouwen 21%. Maar, dit is lang niet genoeg. Dus we zouden eigenlijk veel vaker vis moeten eten, maar vis is vervuild, duur, het stinkt en zo kunnen we nog meer redenen opnoemen om geen vis te eten, maar we hebben het wel heel hard nodig.

Magnesium heeft meer dan 350 verschillende functies in het lichaam. Al zouden we helemaal eten als een oermens dan zouden we niet voldoende magnesium uit onze voeding kunnen halen om al deze functies te kunnen vervullen om de simpele reden dat het niet genoeg meer in voeding zit. 

Magnesium wordt ook wel het ontspanningsmineraal genoemd. Het is namelijk nodig voor de ontspanning van spieren, dus ook onze darmspieren en de spieren in de wand van onze slagaderen en ons hart. Magnesium kan onder meer bijdragen aan een betere slaap. 

Een zeer belangrijke functie van magnesium is de aanmaak van energie. Zonder magnesium kunnen we geen energie aanmaken, oftewel ben je voortdurend moe. Als we zeggen dat stress energie kost, bedoelen we eigenlijk dat stress onder andere veel magnesium kost.

Vraag in Utrecht naar onze hoogwaardige voedingssupplementen

Wellnesspower heeft nu ook een krachtige lichaamseigen, pijnstiller en ontstekingsremmer in het assortiment en kan o.a. worden ingezet bij:

  • Chronische pijn
  • Fybromyalgie
  • Gordelroos
  • Hernia
  • Migraine
  • Neuropathie
  • Reumatische aandoeningen 
  • Artrose/Artritis
  • Dystrofie
  • Rugpijn
  • Whiplash

Aanvullende wetenschappelijke informatie is op verzoek beschikbaar.